Javna raspravaJučer je u Maloj dvorani Kulturno-informativnog centra održana javna rasprava o nacrtu „Odluke o plaćanju naknade za prekomjernu uporabu lokalnih prometnica u naseljima Međugorje, Bijakovići i Vionica“. Govoreći u svojim izlaganjima o da sada urađenom i upoznavajući okupljene sa nacrtom i sa značajem donošenja odluke predsjednik osmočlanog Povjerenstva za izradu prijedloga odluke Predrag Smoljan i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić napravili su mali uvod nakon kojega je uslijedila rasprava.

Inače, na jučerašnjoj javnoj raspravi o nacrtu odluke koji je usvojen na trećoj sjednici Općinskog vijeća krajem siječnja sudjelovali su predstavnici mjesnih zajednica Međugorje, Bijakovići i Vionica, prijevoznici, vijećnici Općinskog vijeća i mnogo drugi zainteresirani. Od usvajanja nacrta odluke na trećoj sjednici Općinskog vijeća konkretne pisane prijedloge Povjerenstvu su dostavili vijećnici Mate Miletić i Dragan Kozina, a pisani prijedlozi vijećnika jedini su koje je Povjerenstvo dobilo na razmatranje, dok su npr. pojedini autobuseri svoja stajališta iznijeli u sklopu javne rasprave iako se od njih očekivalo i bili su pozvani da Povjerenstvu dostave pisane prijedloge.

Povjerenstvo imenovano u srpnju 2012. godine ima za zadatak pripremiti uvođenje „vinjete“ što je prvi ovakav slučaj u BiH, u susjednoj Republici Hrvatskoj ovakva praksa je zaživjela u Dubrovniku, dok u Italiji više gradova ima uvedenu vinjetu.

U sklopu javne rasprave mogla su se čuti različita mišljenja koja bi se mogla podijeliti u dvije nepomirljive skupine. S jedne strane mjesne zajednice Međugorije i Bijakovići čvrsto stoje pri svom prijedlogu i očekuju žurno uvođenje vinjete, dok s druge strane postoje zahtjevi za nešto manje ili pak veće promijene u nacrtu odluke.

Domaći prijevoznici odluku doživljavaju kao diskriminirajuću jer pogađa samo njihovu djelatnost i stavlja ih u neravnopravan položaj sa konkurencijom koja u BiH ne plaća sva davanja koje domaći prijevoznici plaćaju kroz registraciju, gorivo, poreze i prireze, a čudi ih da su iz odluke izuzeta teretna vozila, građevinski strojevi, samohodni strojevi i slična vozila koja također oštećuju putove. A spomenutu kategoriju vozila u svoj pisani prijedlog uvrstio je vijećnik Mate Miletić koji također smatra da i ova vrsta vozila treba biti uvrštena u Odluku.

Dio prisutnih na javnoj raspravi zasmetao je i sam naziv u kojemu se spominje prekomjerna uporaba prometnica, a mogla su se čuti i različita razmišljanja o cijeni i trajanju vinjete.

Za kraj kažimo kako je odluka o uvođenju vinjete u našoj općini kojom bi se namakla sredstva koja bi bila uložena u lokalnu infrastrukturu mjesta u kojima je naplaćena izazvala veliko zanimanje u BiH ali i šire. Citluk.ba

Odrzana javna rasprava o uvodenju vinjeta

Korisni Linkovi